Magyar Angol

Tóth Numizmatika Kossuth BankókKossuth bankók

1848 nyarán Kossuth Lajos pénzügyminiszter az ország pénzügyi stabilizációja érdekében - 200.000 újonc fegyverbeállításához szükséges pénz hitelből való fedezésére- önálló magyar bankjegyet bocsátott ki. 1848. augusztus 6-án került forgalomba az első magyar bankjegy 2 forintos címletben. Majd ezt követte 1849. március 24-ig bezárólag  az 5, az 1, a 100 és végül a 10 forintos bankjegyek forgalomba kerülése. A szabadságharc kitörése után kizárólag az ország magyar ellenőrzés alatti területeire korlátozódott ezen papírpénz forgalom, mivel Ausztria és tartományai, sőt Horváhtország rendeletileg tiltották meg elfogadásukat. A magyar forint a nép körében a Kossuth-bankó elnevezést kapta.

 A szabadságharc leverése után Kossuth a török száműzetésből 1851-ben Amerikába utazott külpolitikai és gazdasági segítségért. New Yorkban született meg az 1, 5, 50 és a 100 dolláros kölcsönjegyek nyomtatásának terve. 1851. december 15-én a Dafort, Bald and Co. New York and Philadelphia cégnek adott megrendelést ezen kölcsönjegyek gyártására. Az első példányok az 1 dolláros darabok 1852 Január 1-i keltezésüek. Az 50 és 100 dollárokon Kossuth saját kezű aláírása szerepel. A kölcsönjegyek terjesztésével egy új forradalom finanszírozásához gyűjtöttek, azoban a  Kossuth dollárokat  a befektetők nem igen vásárolták, hiszen egy olyan kormány és állam nevében adták ki, mely nem létezett. Az ottani felsülés után Magyarországon is tejeszteni kezdték a kölcsönjegyket, hogy a hazafias átváltásukkal szerzett pénzzel az új forradalom eszméjét támogassák. Azonban ezen szerveskedést az osztrák titkos rendőrség leleplezte, a résztvevőket elítélték. Érdekesség, hogy az itthon eladott jegyekből befolyt pénz - nem csekély összeg - sosem került elő.

  Az Amerikában, kölcsönjegyekből befolyt összegből Kossuth pénzjegyeket rendelt a leendő független Magyarország számára, melyeket 1, 2, 5, Forintos címletekben Philadelphiában nyomtattak ki. Forgalomba soha nem kerültek, a 20. század elején  felvágatlan ívekben kerültek elő egy philadelphiai raktárból, a szabadságharc céljaira vásárolt fegyverekkel együtt. 

« Vissza a hírekhez